Παρασκευή 23 Νοεμβρίου 2007

Ασφαλιστικό με αφορμή δηλώσεις Μανώλη

Όπως έχει διαμορφωθεί το πολιτικό μας σύστημα, υπάρχει ένας όρος που λέγεται κομματική πειθαρχία. Αυτά σε απλά ελληνικά λέγεται "πρόβατα στο μαντρί". Σε δύσκολες καταστάσεις ο "τσοπάνης" λέει στα πρόβατα: "Ακούστε μάγκες. Ο λύκος απειλεί. Πάμε όλοι μαζί γιατί όποιος μείνει παραπίσω, θα φαγωθεί...". Αυτό για να επανέλθουμε στα πολιτικά δρώμενα μεταφράζεται στο ότι αν εγώ σου πω να ψηφίσεις κάτι (ακόμα κι αν προσωπικά σου φαίνεται ηλίθιο), εσύ θα σκάσεις και θα το ψηφίσεις. Το πολύ πολύ αν είσαι φίρμα στο κόμμα να μη σκάσεις, αλλά το θέμα είναι να ψηφίσεις. Αν από την άλλη είσαι "νιούφης" και δε σκάσεις, ε εκεί μπορεί να σου ρίξω και καμιά διαγραφή να το παίξω αρχηγός.

Με αυτό σαν εισαγωγή παραθέτω δηλώσεις Μανώλη (βουλευτής ΝΔ) για το ασφαλιστικό. Κάτι κινείται στο "κοπάδι". Το θέμα είναι τις κρίσιμες ώρες (αποφάσεις, ψηφοφορίες) ποιο "πρόβατο" έχει τα ωά και ποιο όχι...


Προβλήματα στο εσωτερικό της ΝΔ προκαλούν οι αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στο Ασφαλιστικό. Ο βουλευτής της ΝΔ, προερχόμενος από το συνδικαλιστικό χώρο Γιάννης Μανώλης δηλώνει πως δεν θα συμβάλει με την ψήφο του στην μείωση των συντάξεων και πως διαφωνεί με το να «μπει χέρι» στις συντάξεις των 600 ευρώ..

Ο κ. Μανώλης τόνισε ότι «η σύνταξη θα υπολογίζεται στη δεκαετία» και σχολίασε ότι «άμα το πάρετε και το ερμηνεύσετε σωστά, θα δείτε ότι η κυβέρνηση ανοίγει ένα μέτωπο»

«Εγώ νομίζω ότι θα καταφέρει αν το κάνει αυτό η κυβέρνηση, το ακατόρθωτο. Να μην έχει ούτε έναν σύμμαχο στην κοινωνία, και να τους έχει όλους απέναντι. Δηλαδή, θα δείτε το περίεργο, διότι περί περίεργου θα πρόκειται, να διαδηλώνει στον δρόμο, αυτός που παίρνει σήμερα 3.000 ευρώ σύνταξη, με αυτόν που παίρνει 600 ευρώ στη φάμπρικα. Θα είναι από τα πρωτόγνωρα θέματα» υποστήριξε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real.

Ο κ. Μανώλης αναφέρθηκε στην ανάγκη πάταξης της εισφοροδιαφυγής από τα Ταμεία και την αντιμετώπισης της μαύρης εργασίας που φθάνει το ένα τρίτο των εργαζομνένων και είπε πως «πρώτα πρέπει να δώσουμε το παράδειγμα ότι μειώνουμε τις αιμορραγίες του συστήματος, τις αιτίες του κακού του συστήματος και μετά λέμε ότι κύριοι δεν φτάνει αυτό» και «χρειάζεται να βάλουμε το χέρι στην τσέπη».

Ερωτηθείς ποια θα είναι η δική του στάση έναντι των προωθούμενων αλλαγών στο Ασφλαιστικό, ο Γιάννης Μανώλης εμφανίστηκε ξεκάθαρος: «Θα τα έχω καλά με την συνείδησή μου και με την άλλη μέρα. Αυτό δηλαδή να συγκρουστώ με τη συνείδησή μου δεν θα το κάνω».

«Μετά από 30 χρόνια δεν θα αλλάξω άποψη και θέση. Δεν θα πω γιατί αυτό είναι σα να πω ότι 30 χρόνια δεν ήξερα τι έλεγα, δεν έβλεπα. Ξαφνικά εγώ είδα το φως επειδή εγώ βολεύτηκα και έγινα βουλευτής» προσέθεσε..

«Μου είναι αδύνατον, έτσι να συμβάλλω με την ψήφο μου στην μείωση ξέρω εγώ της σύνταξης των 700, ή των 600, ή των 800 ευρώ. Μπορώ να δω αλλαγές, προσέξτε διορθώσεις στο σύστημα των υπερβολών και των αυτών. Βεβαίως και να τις συζητήσουμε [...] Αλλά όχι όμως την εύκολη λύση που είναι ειδικά να χτυπήσουμε αυτόν που παίρνει 600 ευρώ» κατέληξε.

Τη θέση του για τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό διαχώρισε και ο βουλευτής Β' Αθηνών της ΝΔ Αργύρης Ντινόπουλος, ζητώντας να τηρηθούν οι προεκλογικές υποσχέσεις ότι δεν θα αλλάξουν τα όρια ηλικίας και δεν θα μειωθούν οι συντάξεις.

Ο υπουργός Επικρατείας Θοδωρής Ρουσόπουλος αρνήθηκε να σχολιάσει δηλώσεις βουλευτών έπειτα από ερώτηση για τις θέσεις των κ.κ. Μανώλη και Ντινόπουλου για το Ασφαλιστικό και επισήμανε πως στόχος είναι να επεξεργαστεί κανείς το Ασφαλιστικό με υπευθυνότητα και να ακούσει όλο το σχέδιο της κυβέρνησης.

«Δεν θίγονται ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα. Η κυβέρνηση κάνει πράξη τις δεσμεύσεις της» υποστήριξε.

«Η Πολιτεία οφείλει να φροντίσει ώστε οι πολίτες της να μην βρεθούν κάποια στιγμή ξεκρέμαστοι» πρόσθεσε και συμπλήρωσε πως ο διάλογος θα ανοίξει ευρύτερα και στην κοινωνία. Για τα όρια ηλικίας επανέλαβε πως τα όρια των 60 και 65 ετών για γυναίκες και άντρες αντίστοιχα δεν θίγονται, ενώ ανέφερε πως, όπως είχε πει η κυβέρνηση και προεκλογικά, αν κάποιος επιθυμεί να παρατείνει το χρόνο της δουλειάς του για 3 χρόνια θα έχει αναβαθμισμένη σύνταξη.

Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: