Σάββατο 20 Μαρτίου 2010

Ομιλία της Ντόρας Μπακογιάννη στο προσυνέδριο στη Θεσσαλονίκη

...
Η κρίση που βιώνουμε σήμερα αποδεικνύει με τον πιο καθαρό -και συνάμα και τον πιο τραγικό τρόπο- ότι το μοντέλο με το οποίο πορεύτηκε η Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια κατέρρευσε. Ο κρατισμός, οι πελατειακές σχέσεις, ο υπερδανεισμός, η χαμηλή ανταγωνιστικότητα, η οικονομία του αέρα, η κρατικοδίαιτη ανάπτυξη, η υπερκατανάλωση και φυσικά ο λαϊκισμός και η ατιμωρησία ήταν τα βασικά χαρακτηριστικά αυτού του μοντέλου που μας έφερε ήδη στον πάτο.
...

Βγήκαμε μέσα από μια μεγάλη εκλογική ήττα. Στόχος όλων μας λοιπόν σήμερα πρέπει να είναι η αναγέννηση και η ανασυγκρότηση  της παράταξής μας. Αυτό δεν είναι εύκολο. Θα χρειαστεί να περάσουμε από συμπληγάδες.
Βασική προϋπόθεση για να ξανακερδίσουμε την αξιοπιστία μας ως κόμμα   είναι να αλλάξουμε σε βάθος. Να αλλάξουμε ριζικά, αλλά προς τη σωστή κατεύθυνση. Αλλά για  να αλλάξουμε ριζικά πρέπει πρώτα να συζητήσουμε τους λόγους  για τους οποίους ως κυβέρνηση δεν πετύχαμε τους πολιτικούς μας στόχους .


Το μεγάλο θέμα κυρίες και κύριοι, δεν είναι γιατί χάσαμε μια συγκεκριμένη εκλογή.
Στη δημοκρατία εκλογές  χάνονται και κερδίζονται.
Εκείνο που αφορά  τους πολλούς, εκείνο που είναι η  βάση του προβλήματος που αντιμετωπίζουμε ως παράταξη σήμερα, είναι γιατί ως κυβέρνηση δεν εφαρμόσαμε το πρόγραμμα μας, γιατί δεν υλοποιήσαμε την πολιτική για την οποία είχαμε δεσμευτεί και είχε ως βάση την ιδεολογία μας.
Για αυτό πρέπει να μιλήσουμε  και όχι να εξαντλούμαστε σε γενικόλογους αφορισμούς και αυτομαστίγωμα. Αυτά είναι επιφανειακά πράγματα, πού ούτε αρκούν ούτε μπορούν να ξεγελάσουν για πολύ τον κόσμο που μας παρακολουθεί.
...
Άλλα περίμενε από εμάς η κοινωνία και άλλα εισέπραξε.
Η κοινωνία περίμενε  επιστροφή στην πολιτική και εισέπραξε μια απολιτική διακυβέρνηση.
Περίμενε μεταρρυθμίσεις και αλλαγές που θα απελευθέρωναν το ταλέντο του Έλληνα, που θα άνοιγαν την οικονομία. Και τί είδε; Μας είδε να υποχωρούμε στη πίεση των βολεμένων συντεχνιών.
Περίμενε μεγάλες αλλαγές στην Παιδεία και εισέπραξε καλούς μεν νόμους που όμως δεν εφαρμόστηκαν ποτέ. Ατέλειωτες διαβουλεύσεις για το άσυλο την ώρα που οι καταλήψεις ακόμα και σε γυμνάσια έχουν γίνει πλέον έθιμο.
Το κυριότερο: Περίμενε  από μάς ένα μικρότερο και καλύτερο κράτος και παραδώσαμε ένα δημόσιο τομέα πολύ μεγαλύτερο και πολύ πιο αναποτελεσματικό σε σχέση μ’ αυτόν που είχε η Ελλάδα ακόμα και το 2001.
Περίμενε να συγκρουστούμε  με τις στρεβλώσεις που κυριαρχούν στο χώρο των ΜΜΕ και μας είδε να συμβιβαζόμαστε και να υποχωρούμε.
Περίμενε να μας  δει να υπερασπιζόμαστε την περιουσία, την αξιοπρέπεια, την ασφάλεια του  πολίτη, τον πυρήνα δηλαδή του δημοκρατικού τρόπου ζωής και μας είδε το Δεκέμβρη του 2008 να αφήνουμε την Αθήνα στο έλεος των συμμοριών.
Περίμενε να βάλουμε  τέρμα στον φαύλο κύκλο της διαφθοράς και της διαπλοκής, και μας είδε να σερνόμαστε πίσω από προκλητικές συμπεριφορές νεόκοπων και νεόπλουτων ανθρώπων.
Ο κόσμος περίμενε βαθιές αλλαγές στη λειτουργία του πολιτικού συστήματος, στη χρηματοδότηση των κομμάτων, στο νόμο περί ευθύνης υπουργών. Αλλά το κόμμα μας, η κυβέρνησή μας και μαζί της, δυστυχώς και το σύνολο του πολιτικού συστήματος κρύφθηκε πίσω από το δάχτυλό του πιστεύοντας ότι θα τα έβγαζε πέρα χωρίς να αλλάξει το σύστημα.
...
Δεν μείναμε πιστοί στις ιδέες μας. Δεν τις προβάλαμε  και δεν κυβερνήσαμε με βάση τις  ιδέες μας. Γι’ αυτό και κυριαρχεί  ένα θολό, κρατικίστικο και νεομαρξιστικό  κατεστημένο στην Ελλάδα. Ένα κατεστημένο  που φοβάται, μισεί και αποτρέπει τις αλλαγές που χρειάζεται ο τόπος.
Δεν τολμήσαμε, δεν πρωτοπορήσαμε, δεν συγκρουστήκαμε. Συμβιβαστήκαμε και το πληρώσαμε με τη μεγαλύτερη εκλογική ήττα της παράταξής μας ως σήμερα.
...
Το 2004, αλλά και το 2007, η ΝΔ εξελέγη με ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων: Επανίδρυση του κράτους, περιορισμός της σπατάλης, ενίσχυση της αξιοκρατίας και επιβολή της διαφάνειας χωρίς ανοχή σε φαύλες καταστάσεις.
Το πρώτο όμως ερώτημα είναι: Ήμασταν όλοι σύμφωνοι σε αυτό; Φοβάμαι, πως όχι.
Αυτό φάνηκε περίτρανα  κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής μας.
Όταν εκλέγεσαι  με συγκεκριμένη ατζέντα και μετά εμφανίζεις κρατικίστικες τάσεις και  λαϊκίστικες απόψεις, ιδιαίτερα σε μια περίοδο με πλειοψηφία 151 μόλις βουλευτών, αυτό σημαίνει ότι δεν πιστεύαμε όλοι στις αρχές με τις οποίες δεσμευτήκαμε ότι θα κυβερνήσουμε.
Υπήρχαν στελέχη, ακόμη και πρώην υπουργοί, κυρίως στη δεύτερη κυβερνητική μας θητεία, που αν τους άκουγες, θα αναρωτιόσουν αν ανήκαν στο ΚΚΕ ή τη ΝΔ.
Και από την άλλη πλευρά, όσοι μιλούσαν, όσοι πάλευαν γι αυτά που είχαμε ψηφίσει στα συνέδρια του κόμματος μας, γι' αυτά που δεσμευτήκαμε στον ελληνικό λαό ότι θα κάναμε, κατηγορούνταν ως ανάλγητοι.
Για όλα αυτά, κυρίες και κύριοι, χάσαμε τις εκλογές.
Γιατί κυβερνήσαμε  εκτός των προγραμματικών δεσμεύσεων και της ιδεολογίας μας. Όχι γιατί υπήρξαμε θύματα ιδεολογικής τρομοκρατίας και μας έλεγαν «δεξιούς».
Γιατί δεν πετύχαμε τους στόχους μας. , Όχι γιατί κλείσαμε τις πόρτες μας σε μερικές χιλιάδες ακόμα διορισμούς.
Γιατί δεν κάναμε τομές στο πολιτικό σύστημα.
Και αν σήμερα, εδώ, μέσα σε αυτό το κομματικό όργανο κάνω την τοποθέτηση αυτή, είναι γιατί πιστεύω ότι αν δεν αντιμετωπίσουμε αποφασιστικά τις παθογένειες που ανέφερα τότε η επιθυμητή από όλους μας ανάκαμψη θα γίνει ακόμη πιο δύσκολη.
...
Η προσυνεδριακή διαδικασία και η πορεία μας προς το 8ο τακτικό συνέδριο βρίσκεται σε εξέλιξη.
Ποιο είναι το ζητούμενο από αυτή τη διαδικασία; Η δημιουργία ενός μεγάλου κεντροδεξιού, ανοιχτού, δημοκρατικού κόμματος. Ενός κόμματος σύγχρονου, ελκυστικού, πολυτασικού, το οποίο να εκφράζει όλο το εύρος της μεγάλης φιλελεύθερης δημοκρατικής μας παράταξης.
Αυτό σημαίνει ένα  κόμμα το οποίο να στηρίζεται στον εσωτερικό διάλογο ουσίας. Τα όργανα να λειτουργούν και να αποφασίζουν. Να λειτουργούν όμως όχι σαν επικοινωνιακές φιέστες ή για εργασιοθεραπεία εκτόνωσης, αλλά για να συνθέτουν θέσεις, να διαμορφώνουν πολιτικές και να δίνουν απαντήσεις στις ανάγκες και τα προβλήματα των πολιτών.
...
Η πατρίδα μας, η  Ελλάδα, βρίσκεται μέσα στη θύελλα των δικών της προβλημάτων που κακοφόρμησαν, και της παγκόσμιας κρίσης που τα επιδεινώνει. Η κρίση δεν περιορίζεται  στην οικονομία. Τροφοδοτείται και τροφοδοτεί τη θεσμική κρίση, την κρίση αξιών και προτύπων, την κοινωνική συνοχή και την εμπιστοσύνη.
Στην Ελλάδα σήμερα, ισχυροποιείται μια προϋπάρχουσα διαχωριστική γραμμή που διαπερνά την κοινωνία: η διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στις δυνάμεις της δημιουργίας και τις δυνάμεις του παρασιτισμού.
 Η διαφορά με  το παρελθόν είναι ότι σήμερα  αυτή η διαχωριστική γραμμή  διαπερνά οριζόντια την ελληνική κοινωνία και όχι κάθετα.
Αποτέλεσμα αυτού  του διαχωρισμού είναι  ότι υπάρχει σήμερα ένα άθροισμα δυνάμεων στην ελληνική κοινωνία που δεν εκπροσωπείται από κανέναν μας.
Και το δυστύχημα είναι ότι οι δυνάμεις αυτές κυρίως συνιστούν την παραγωγική Ελλάδα.
Τους ανθρώπους  που έχουν κουραστεί απ’ τα μεγάλα λόγια και την ατέρμονη διαβούλευση και θέλουν αποτελέσματα.
Τους πολίτες που  πιστεύουν σε κανόνες και ευκαιρίες, όχι στα μέσα και στα καραγκιοζιλίκια.
Τους αυτοδημιούργητους, μικρούς και μεγάλους επιχειρηματίες και αγρότες, που έμαθαν να τα βγάζουν πέρα στη ζωή τους χωρίς να τα περιμένουν όλα από το κράτος.
Τους νοικοκύρηδες που έμαθαν να δημιουργούν δουλεύοντας.
Τους εργαζόμενους στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα που με αίσθημα ευθύνης και εντιμότητας κάνουν το καθήκον τους.
Τους νέους που  ζουν την παγκοσμιοποίηση του διαδικτύου και βλέπουν τον κόσμο να αλλάζει με γοργούς ρυθμούς και τον τόπο τους να χάνει ευκαιρίες.
Όλοι αυτοί θα ενεργοποιηθούν για έναν και μόνο βασικό λόγο: όταν επιτέλους κάποιος ενεργοποιηθεί για να κάνει την Ελλάδα μια κανονική Ευρωπαϊκή χώρα. Αυτή είναι η πρόκληση της επόμενης δεκαετίας και σ΄ αυτήν πρέπει να ανταποκριθούμε.
...



Αυτό είναι το προνομιακό κοινό στο οποίο πρέπει να στοχεύσουμε. Αυτή είναι η εκλογική δεξαμενή του αύριο. Αλλά, κυρίως αυτή είναι η Ελλάδα του αύριο.
Για να του κεντρίσουμε  την προσοχή χρειάζεται να τολμήσουμε. Χρειάζεται να αλλάξουμε. Να αλλάξουμε εμείς ως κόμμα, για να αλλάξουμε και το πολιτικό σύστημα. Χρειαζόμαστε πολλά, μαζί μ΄ αυτά όμως θέλουμε μια διαφορετική νοοτροπία.
Αν αυτό το κοινό μας αφήσει στα αζήτητα τότε, θα εξαντλούμαστε σε αυτάρεσκες περιστροφές γύρω από τον άξονα μας παραμένοντας κομμάτι μιας ξεπερασμένης εποχής.
Αν αυτός ο νέος ελληνικός κόσμος που γεννιέται μας αναζητήσει, τότε οι προτάσεις και η πολιτική μας μπορούν να γίνουν ο φορέας ανατροπής της παρατεταμένης παρακμής που βιώνει ο τόπος.
...

2 σχόλια:

Apostolos Pavlidis είπε...

Επιτέλους γίνεται αναφορά στην ουσία των πραγμάτων

Τουλκίδης Δήμος είπε...

αν επιτέλους στα προσυνεδρια και τελικά στο συνεδριο πουμε και καμιά αληθεια στους εαυτούς μας, κατι μπορει να γινει.