Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εκλογών της 6ης Μαΐου, σημείωσα ότι δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις για να ξεκαθαρίσουν οι ρόλοι και οι προθέσεις των πολιτικών κομμάτων.
Στις μέρες που ακολούθησαν, είδαμε, ακούσαμε και μάθαμε πολλά.
Σήμερα κορυφώνονται οι προσπάθειες για τη δημιουργία βιώσιμης κυβέρνησης.
ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, με δεδομένη τη μεγάλη μέχρι πρότινος εκλογική τους επιρροή, πίστευαν σε εκλογικό σύστημα ενισχυμένης αναλογικής, που εξασφαλίζει αυτοδύναμη μονοκομματική κυβέρνηση, σε κόμματα με ποσοστό που προσεγγίζει ή ξεπερνά το 40%.
Τα υπόλοιπα κόμματα, επιμένουν στην καθιέρωση της απλής αναλογικής, για να παύσουν οι μονοκομματικές αυτοδυναμίες και να οδηγηθούμε σε κυβερνήσεις συνεργασίας.
Ο εκλογικός νόμος που ίσχυσε στις εκλογές της 6ης Μαΐου, κατανέμει τις έδρες σε αναλογία με τη δύναμη των κομμάτων και διαφοροποιείται από την απλή αναλογική, στο ότι δίνει 50 επιπλέον έδρες στο πρώτο κόμμα, τις οποίες θα καταλάμβαναν τα κόμματα που δεν πέρασαν το κατώφλι του 3%.
Με μια απλή συλλογιστική, που όμως θα εστιάσει στην ουσία του πράγματος, αφαιρώ τις 50 έδρες από τη ΝΔ και έχουμε :
ΝΔ 58
ΣΥΡΙΖΑ 52
ΠΑΣΟΚ 41
ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ 33
ΚΚΕ 26
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ 21
ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ 19
Αφήνω απ' έξω τις 50 έδρες που θα πήγαιναν θεωρητικά στα κόμματα που είναι κάτω από το 3%, καθώς παρά το γεγονός ότι έχουν εκφράσει άποψη για τα σενάρια συγκρότησης κυβέρνησης, το γεγονός ότι με τον ισχύοντα νόμο δεν είναι στη βουλή, τους απαλλάσει κατά κάποιο τρόπο από την ευθύνη συγκρότησής της.
Εξαιρώ από τη συλλογιστική :
- το ΚΚΕ (26 έδρες), γιατί καθαρά έχει πάρει θέση υπέρ της εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και κατ' επέκταση υπέρ της επιστροφής στη δραχμή
- τη Χρυσή Αυγή (21 έδρες), καθώς κανένα άλλο πολιτικό κόμμα δεν θέλει να αποδεχτεί τη φιλοσοφία και τον τρόπο οργάνωσής της.
Μένουν 203 έδρες.
Διαμορφώθηκε ένα πλαίσιο υποστήριξης της ευρωπαϊκής προοπτικής της Ελλάδας, το οποίο συγκεντρώνει 118 έδρες και απαρτίζεται από ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Δημοκρατική Αριστερά.
Ο ΣΥΡΙΖΑ (52 έδρες) και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες (33 έδρες), παρά το γεγονός ότι υποστήρίζουν την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας, δεν φαίνεται (προς το παρόν) να θέλουν να συνδράμουν στην προσπάθεια δημιουργίας κυβέρνησης, είτε ψηφίζοντας υπέρ του πλαισίου, είτε απέχοντας από τη σχετική ψηφοφορία.
Αθροιστικά συγκεντρώνουν 85 έδρες, ωστόσο δεν συγκροτούν κοινό πλαίσιο, καθώς υπάρχει διαφωνία σε εθνικό θέμα.
Συμφωνώ, ότι κάθε κόμμα που θέλει να σέβεται τον εαυτό του και τους ψηφοφόρους του, οφείλει να είναι συνεπές με το πρόγραμμα θέσεων, με το οποίο απέκτησε την εκλογική του δύναμη.
Ωστόσο, υπάρχει μια σημαντική λεπτομέρεια (;) που δεν φαίνεται να βρίσκεται μέσα στο σκεπτικό κάποιων πολιτικών φορέων.
Ποια είναι αυτή ;
Οι εκλογές γίνονται για να εκλέξουμε κυβέρνηση.
Οι διαφοροποιήσεις καταγράφηκαν, τα μηνύματα εστάλησαν.
Όμως δεν είναι δυνατόν να μένουμε εκεί.
Οφείλουμε να συνεργαστούμε σε ένα ελάχιστο εθνικό πλαίσιο στρατηγικής για να αντιμετωπίσουμε τα τεράστια προβλήματα που ταλαιπωρούν την Ελλάδα.
Το εύκολο είναι να διαφωνήσεις με κάποιο.
Μέσα στις ίδιες μας τις οικογένειες, έχουμε διαφωνίες μεταξύ μας, αλλά μας ενώνουν η σχέση αίματος και οι δεσμοί αγάπης που έχουν αναπτυχθεί.
Ας ασχοληθούμε επιτέλους με αυτά που μας ενώνουν και όχι με αυτά που μας χωρίζουν.
Η επανάληψη των εκλογών σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, πόσο μπορεί να αλλάξει τα πράγματα ;
Ας είμαστε ρεαλιστές.
Η δημοσκοπική άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και αν επιβεβαιωθεί στο σύνολό της στην κάλπη και συγκεντρώσει ποσοστό 25% ή ακόμα και αν προσεγγίσει το 30%, η δύναμη του δεν θα ξεπεράσει τις 90 έδρες.
Θα είναι ξανά απαραίτητη η σύσταση κυβέρνησης συνεργασίας.
Κοινή λογική.
Δεν θέλω να πιστέψω, ότι υπάρχουν κόμματα, εκτός των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, που θέλουν να προσφεύγουμε επαναλαμβανόμενα στην κάλπη, μέχρι να αποκτήσουν την αυτοδυναμία, που μέχρι πρότινος τα ίδια καταδίκαζαν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου