Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2009

Ζητούνται σκεπτόμενοι πολίτες…


Στις δύσκολες αυτές στιγμές για την παράταξη την οποία -ο καθένας από το δικό του πόστο- υπηρετήσαμε και για την οποία όλοι νοιαζόμαστε, είναι βαθιά η πεποίθηση μας πως πέραν και πάνω από όλα θα πρέπει τώρα να κοιτάξουμε προς τα μέσα.

Πιστεύουμε ειλικρινά, πως η παράταξη αυτή, που σε στιγμές πολύ δυσκολότερες, όχι μόνο ανέκαμψε αλλά βρήκε το σθένος να ξαναγεννηθεί από τις στάχτες της και να οδηγήσει και πάλι το άρμα της χώρας προς την πρόοδο, έχει και τώρα τη δύναμη να ανασυγκροτηθεί και να τρέξει μπροστά.

Η παράταξη που πηρέ ιστορικές αποφάσεις οδηγώντας τον τόπο από το έρεβος των Βαλκανίων και του μοιρολατρικού κρατικισμού στις φωτεινές λεωφόρους της Ευρώπης και της ατομικής δύναμης δεν έχει άλλη επιλογή από το να αναλάβει τον ιστορικό της ρόλο ως κόμμα εξουσίας.

Μετά την απόφαση του Προέδρου της παράταξής Κώστα Καραμανλή να παραιτηθεί και να οδηγήσει το κόμμα στην διεξαγωγή εκτάκτου συνεδρίου, είναι ευθύνη όλων όσοι θέλουμε να υπηρετήσουμε σωστά και ευσυνείδητα την παράταξη να καταθέσουμε τις απόψεις μας και να κάνουμε την αυτοκριτική μας.

Η εκλογή αρχηγού από το έκτακτο συνέδριο του κόμματος είναι η αφετηρία για την νέα πορεία του κόμματος, η ευκαιρία να ξαναενωθούμε να συσπειρωθούμε και να αναλάβουμε τις μεγάλες ευθύνες μας τώρα που η χώρα, περισσότερο ίσως από κάθε άλλη φορά, θα χρειαστεί μια αξιωματική αντιπολίτευση συμπαγή, υπεύθυνη και σοβαρή με λόγο δυνατό και καθαρό.

Όμως .

Η εκλογή νέου αρχηγού δεν εξουδετερώνει αυτομάτως τις εσωτερικές παθογένειες που η παράταξη από καιρό βιώνει!

Είναι σαφές, πως με τεχνικές από το παρελθόν δεν χτίζεται το μέλλον. Το κόμμα έχει μεγαλώσει, έχει διευρυνθεί, έχει ανοίξει τις πόρτες σε ανθρώπους και στρώματα πληθυσμού που ποτέ παλαιοτέρα δεν άγγιζε αλλά που τώρα βρίσκονται ουσιαστικά στις τάξεις του. Σε αυτούς του ανθρώπους πρέπει να δοθεί η δυνατότητα συμμετοχής και άποψης.

Είναι επίσης σαφές πώς πολλά μέλη, εργάτες, αλλά και φίλοι της μεγάλης φιλελεύθερης παράταξης που έχουν να καταθέσουν καινούργιες ιδέες, κρίσεις, απόψεις, διαφωνίες, μέλη που μπορούν να έχουν άξιο λόγο και σημαντικό ρόλο, ΔΕΝ έχουν βήμα στους κομματικούς μηχανισμούς.

Το πρόβλημα της Νέας Δημοκρατίας δεν είναι η ιδεολογικοπολιτική της ταυτότητα. Αυτήν την έχει ξεκαθαρίσει προ πολλού. Το μεγάλο πρόβλημα είναι οι παρωχημένες εσωκομματικές πρακτικές, και στρεβλώσεις που έχουν οδηγήσει μεγάλο μέρος του παραδοσιακού πυρήνα των οπαδών σε αγανάκτηση, μια ευρύτατη ομάδα στελεχών σε αποχή και φίλους του κόμματος σε αδιαφορία και παραίτηση. Τοπικές οργανώσεις φαντάσματα, Νομαρχιακές Επιτροπές σε αδράνεια, πρόεδροι της σφραγίδας, φαινόμενα βαρόνων, αποτελούν βαρίδι στα πόδια της παράταξης και την κρατούν εγκλωβισμένη σε τέσσερεις τοίχους προεδρικών, βουλευτικών ή κάθε άλλου είδους γραφείων.

Με βάση τα παραπάνω, με αίσθημα παραταξιακής αλλά κυρίως πολιτικής ευθύνης, θέλοντας να συμβάλουμε σε μια πρωτοβουλία έναρξης ενός ευρύτερου εσωκομματικού διαλόγου και θέτοντας εαυτούς στην διάθεση και κρίση του κόμματος αλλά και των ευρύτερων δυνάμεων και συνιστωσών της κεντροδεξιάς παράταξης προτείνουμε τα παρακάτω «μετασυνεδριακά» βήματα:

1. Εγγραφές και επανεγγραφές μελών και φίλων για την πλήρη και άρτια συμπλήρωση των κομματικών καταλόγων στις κατά τόπους ΝΟΔΕ σε χρονικό διάστημα ρεαλιστικό και επαρκές που θα ανακοινωθεί ανοικτά και πανελληνίως,

2. Επανεξέταση της υπόστασης και χρησιμότητας όλων των τοπικών οργανώσεων και αναδιοργάνωση με συγχωνεύσεις οργανώσεων και κλείσιμο όσον δεν διαθέτουν τα απαραίτητα ενεργά μέλη μέχρι το περάς της διαδικασίας εγγραφών.

3. Δημιουργία Βάσης Δεδομένων Στελεχών και Μελών

4. Δημοσιοποίηση των καταλόγων μελών και ανάρτηση τους στο site του κόμματος έτσι ώστε να διασφαλιστεί η διαφάνεια αλλά και να μπορεί κάθε μέλος να αναλαμβάνει την ατομική παραταξιακή του ευθύνη.

5. Εκλογές για πρόεδρο ΝΟΔΕ με βάση του νέους πλήρεις καταλόγους.

6. Επικοινωνία του νέου αρχηγού και του γραμματέα του κόμματος με όλες τις νέες διοικήσεις τον ΝΟΔΕ για την εκκίνηση ενός ουσιαστικού διακομματικού διαλόγου θέσεων και απόψεων. Απόψεων που τα νεοεκλεγέντα προεδρεία θα επικοινωνήσουν σε ολόκληρη την κοινωνία.

7. Τακτικό συνέδριο του κόμματος κατόπιν του εκτάκτου συνεδρίου στο οποίο θα πρέπει να ακουστούν όσο το δυνατόν περισσότερες και διαφορετικές φωνές.

Η συμμετοχή σε μία παράταξη, η έκφραση απόψεων, η δημιουργία πολιτικής, η εργασία για τον τόπο, δεν είναι προνόμιο κανενός. Είναι δικαίωμα όλων όσοι θέλουν να συμμετέχουν στην δημιουργία και ενδυνάμωση μιας σύγχρονης πολυφωνικής Δημοκρατίας, και τα μεγάλα κόμματα οφείλουν να παρέχουν τα μέσα για την συμμετοχή αυτή.

Το οξυγόνο μιας παράταξης είναι η ανανέωση, και αυτή δεν επιτυγχάνεται με καλές προθέσεις και ευχολόγια αλλά με συγκεκριμένες πράξεις και συμπεριφορές.

Ζητούνται σκεπτόμενοι πολίτες…

2 σχόλια:

Vasso είπε...

Πολύ καλό το άρθρο και πολύ καλή η κίνηση που έγινε.
Είμαι όμως πολύ επιφυλακτική για το μετασυνεδριακό βήμα 4, που αφορά τη δημοσιοποίηση των μελών. Καταλαβαίνω τι εννοείς με την ατομική παραταξιακή ευθύνη, αλλά 1) νομίζω ότι τίθεται θέμα προσωπικών δεδομένων, 2) μπορεί αυτή η λίστα να γυρίσει μπούμερανγκ ιδιαιτέρως σε επαγγελματικό επίπεδο (φαντάσου να θέλεις να πιάσεις δουλειά κάπου, και ο μέλλον προϊστάμενος σου να ανήκει σε άλλο πολιτικό χώρο και μάλιστα να είναι πολιτικά δογματικός),3) ακόμα και αν εσύ ο ίδιος νιώθεις την παραταξιακή ευθύνη και είσαι πολιτικά συνειδητοποιημένος, πώς μπορεί να είσαι σίγουρος ότι δεν θα απογοητευθείς από την συλλογική ευθύνη της παράταξης (εγώ αυτό νιώθω τώρα..) και να θέλεις τουλάχιστον να απέχεις..Θα διαγράφεσαι από τη λίστα;!

Επίσης θα πρότεινα ένα ακόμη μετασυνεδριακό βήμα: οι υποψήφιοι για τις θέσεις στο κόμμα (ΟΝΝΕΔ, ΝΟΔΕ) να δημοσιοποιούν τα βιογραφικά τους και να έχει το μέλος καλύτερη εικόνα πριν να πάει να ψηφίσει. Παρακάτω σας δίνω το διάλογο από την ταινία με τον Μαυρογιαλούρο:
Μαυρογιαλούρος: Δεν μου λες ρε Γκρούεζα, για να έχουμε καλό ρώτημα, εσύ τι δουλειά κάνεις; Με τι ασχολείσαι;

- Γκρούεζας: Ε, μα δεν σας είπα κύριε υπουργέ; Είμαι του κόμματος. Από τόσο δα μικράκι στο κόμμα. Αγωνίζομαι για το κόμμα. Ιδρώνω για το κόμμα.

Δεν θα ήθελα καινούριους "Γκρούεζες"

Τουλκίδης Δήμος είπε...

Σωστές παρατηρήσεις Βάσω μου. Γι αυτό θέλουμε και πρέπει να αρχίσουμε να μιλάμε.
Συμφωνώ με τους ενδοιασμούς για το θέμα της ανάρτησης λιστών. Προσωπικά δεδομένα όμως δεν υπάρχουν. Ονοματεπώνυμο μόνο θα είναι ανεβασμένο.
Ναι υπάρχει θεωρητικά θέμα με προϊσταμένους, αλλά και από την άλλη αυτό υποτίθεται ότι πρέπει να αλλάξουμε κάποτε. Άμα γυρίσουμε σε τέτοια χρόνια ζήτω που καήκαμε.
Από την άλλη όμως όταν θες να έχεις λόγο για το ποιός είναι αρχηγός και το τι γίνεται στο κόμμα πρέπει να δηλώσεις Νεοδημοκράτης. Και να το φωνάζεις. Πως αλλιώς;
Γιατί δηλαδή δηλώνεις εύκολα και με δετό κασκόλ ότι είσαι Βαζελος ( γαύρος εσύ… :) ) και δεν δηλώνεις καθαρά πως ανήκεις στο κόμμα; Από τον βαζελο έχεις φάει ποτέ ψωμί;
Άλλωστε ο Τουλκίδης και ο κάθε Τουλκίδης είναι γνωστός στην μικρή τοπική κοινωνία. Υπάρχουν όμως «Τουλκιδηδες» που εξαφανίζονται στα δύσκολα και εμφανίζονται στα ΠΑΡΤΥ και στις μόστρες και μετά είναι και τιμητές των πάντων!
Κάποτε πρέπει να σταματήσει