Τρίτη 19 Ιουνίου 2007

Το γάλα που πίνουμε

Κυκλοφορεί μέσω email και έχει δημοσιευθεί σε πολλά forums, blogs και sites, κείμενο - άρθρο που αφορά την παστερίωση του γάλατος. Αναδημοσιεύτηκε, ενημερωτικά, στο blog μας αυτούσιο .

Επικοινώνησα με επιχειρήσεις του κλάδου και ζήτησα τη θέση τους για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Έλαβα άμεση απάντηση από την υπεύθυνη του Κέντρου Ενημέρωσης ΔΕΛΤΑ, κ. Έλενα Αργυράκη, που διαψεύδει τα όσα αναφέρονται στο κείμενο - άρθρο.

Κατόπιν τούτου και για την αποφυγή της διάδοσης 'επιπόλαιων' κειμένων, που εύκολα υιοθετούνται και αναδημοσιεύονται (δημοσιότητα από ενδεχόμενο λαβράκι κατά δημοφιλών επιχειρήσεων), αποσύρεται η αυτούσια αναδημοσίευση.

Για την καλύτερη ενημέρωση όλων μας, παρατίθεται το εν λόγω κείμενο, ακολουθούμενο από την επίσημη απάντηση της ΔΕΛΤΑ.


" Ξέρετε ότι αν το γάλα στο χάρτινο μπουκάλι δεν πουληθεί στην καθορισμένη χρονική διάρκεια επιστρέφει στη βιομηχανία για να ανα-παστεριωθεί και να ξαναγυρίσει στο σουπερμάρκετ; Απίστευτο; Ο νόμος επιτρέπει τις μεγάλες βιομηχανίες να επαναλάβουν τη διαδικασία έως 5 φορές, κάτι που αφήνει το γάλα χωρίς γεύση και τελικά χωρίς ποιότητα και διατροφική αξία. Όταν το γάλα φτάνει στο σουπερμάρκετ για την πώληση, φέρνει έναν αριθμό στο κάτω μέρος της συσκευασίας του. Αυτό το νούμερο είναι από το 1 έως το 5. Αρκεί να αγοράζετε γάλα που φέρει έως τον αριθμό 3, δηλαδή γάλα που έχει ανα-παστεριωθεί 2 φορές. Σας συμβουλεύουμε να μην αγοράζετε γάλα με αριθμό 4 ή 5 γιατί η ποιότητά του έχει καταστραφεί. Αν αγοράζετε κασόνι με μπουκάλια γάλα, ο ίδιος αριθμός αναγράφεται στο κάτω μέρος του, 1 έως 5. Αν έχει τον αριθμό 1 σημαίνει ότι βγαίνει από το εργοστάσιο για πρώτη φορά, αλλά αν έχει τον αριθμό 4 σημαίνει ότι έχει ήδη γυρίσει πίσω στη βιομηχανία 3 φορές.
Την επόμενη φορά που θα αγοράσετε γάλα, κοιτάχτε στον πάτο του μπουκαλιού. Μην αγοράσετε γάλατα με αριθμό 4 ή 5. "


Η απάντηση της ΔΕΛΤΑ

Σχετικά με τα email που κυκλοφορούν τελευταία για το γάλα, θα θέλαμε να δηλώσουμε κατηγορηματικά ότι τα όσα αναφέρονται είναι ψευδή και αποτελούν ανεύθυνες διαδόσεις που στοχεύουν στην υποβάθμιση της αξίας του γάλακτος.

Ο αριθμός που αναγράφεται στο κάτω μέρος της συσκευασίας των προϊόντων γάλακτος είναι ο αριθμός του γεμιστικού της μηχανής που εμφιαλώθηκε η συγκεκριμένη συσκευασία. Ο αριθμός αυτός είναι απαραίτητο να αναγράφεται στα πλαίσια του συστήματος ιχνηλασιμότητας που πρέπει εφαρμόζεται από όλες τις εταιρίες.

Το φρέσκο γάλα ΔΕΛΤΑ παράγεται από 100% φρέσκο ελληνικό γάλα, το οποίο συλλέγεται καθημερινά από επιλεγμένες φάρμες σε όλη την Ελλάδα και παστεριώνεται στα 2 εργοστάσια μας στον Ταύρο Αττικής και στην Σίνδο Θεσσαλονίκης λίγες ώρες πριν διατεθεί στα καταστήματα. Κάθε συσκευασία φέρει πάνω της τον αριθμό ταυτότητας ο οποίος μας επιτρέπει να γνωρίζουμε μέχρι και την φάρμα παραγωγής του γάλακτος που περιέχεται.

Όταν το γάλα φθάσει στην ημερομηνία λήξης του, αποσύρεται από τα καταστήματα, επιστρέφεται στην εταιρία και στην συνέχεια αποστέλλεται στις χωματερές για καταστροφή ή σε μονάδες λιπασμάτων ακολουθώντας όλες τις νόμιμες διαδικασίες. Τα πρωτόκολλα καταστροφής αποδεικνύουν στους τακτικούς ελέγχους που γίνονται από τις κρατικές υπηρεσίες την απόλυτη εφαρμογή της διαδικασίας.

Τέλος, η εταιρία μας θα καταφύγει σε κάθε νόμιμο μέσο για τον περιορισμό των ανωνύμων που θίγουν την φήμη και την αξιοπιστία ολόκληρου του κλάδου.

Για οποιαδήποτε άλλη πληροφορία ή διευκρίνιση οι σύμβουλοι ενημέρωσης του Κέντρου Ενημέρωσης ΔΕΛΤΑ είναι στην διάθεσή σας στο τηλ. χωρίς χρέωση 800-1199-800.

3 σχόλια:

zekia είπε...

ΠΕΣ ΤΑ ΑΝΘΡΩΠΕ! ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΕΝΑΣ ΛΟΓΙΚΟΣ!

SofoGR είπε...

ΣΥΜΒΩΝΩ ΜΕ ΤΟΝ/ΤΗΝ zekia !

Apostolos Pavlidis είπε...

Έλαβα σχετική επιστολή που διαψεύδει τα όσα αναφέρονται στο ανώνυμο email, από τη γαλακτοβιομηχανία ΦΑΓΕ.