Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2007

Ο Χουσεΐν και ο σταυρός

Από το Prosopikos του sport.gr

Απορώ. Ο Αρχιεπίσκος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Χριστόδουλος γιατί δεν έχει ακόμη βγει να πει ότι η ελληνορθόδοξος πατρίδα μας εάλω; Ενας μουσουλμάνος φόρεσε τα εθνικά χρώματα, ένας Χουσεΐν Μουμίν, αν διάβασα καλά στο ρεπορτάζ, έπαιξε με την εθνική ελπίδων! Αλί, αλί και τρισαλί! Οϊμέ! Ωι, ώι μάνα μου και ντουμ τριαλαριλαρό.

Φτάσαμε το σωτήριον έτος 2007 - μετά Χριστόν είναι αλήθεια. Εχουν περάσει σχεδόν δύο αιώνες από την επανάσταση του 1821, και κοντά ένας αιώνας από την ένταξη της Μακεδονίας στο ελληνικό κράτος. Τόσο χρειάστηκε ώστε ένας μη χριστιανός ορθόδοξος να μπορεί να παίξει σε ομοσπονδιακό συγκρότημα. Αποτελεί αν μη τι άλλο ένα μικρό δείγμα ενηλικίωσης της μικρής χώρας μας αυτή η συμμετοχή του Χουσεΐν Μουμίν στην εθνική Ελπίδων.

Διότι το παιδί, άθελά του ή όχι, έθεσε ένα προηγούμενο: όντας μουσουλμάνος φόρεσε το εθνόσημο με τον σταυρό. Δεν είχε δηλαδή κανένα πρόβλημα να αγωνιστεί για ένα σύμβολο το οποίο θεωρητικά δεν το ασπάζεται. Γιατί αγωνίστηκε; Διότι το εθνόσημο με τον σταυρό αντιπροσωπεύει γι` αυτόν κάτι άλλο, όχι απαραίτητα μικρότερο ή λιγότερο από ό,τι αντιπροσωπεύει για τους (μας) τους υπόλοιπους. Αντιπροσωπεύει μια χώρα που αγαπά και τον αγαπά, όπως (θα πρέπει να) συμβαίνει με όλους μας.

Δεν είναι εύκολο αυτό που συμβαίνει. Αν και ο διαχωρισμός κράτους - εκκλησίας είναι συνταγματική επιταγή, στην πράξη ούτε το ποδόσφαιρο δεν μπορεί να διαχωριστεί από την ορθδοξία. Και όσοι διαφωνούν τους παραπέμπω στη φιέστα μετά την κατάκτηση του Euro 2004 στο Καλλιμάρμαρο, όταν ο Χριστόδουλος ως ελληνορθόδοξος «μέγας αγιατολάχ» μιλούσε για «νίκη της ομάδας της ορθοδοξίας» σε ένα τουρνουά αλλόπιστων.

Εύχομαι ολόψυχα ο Χουσεΐν να αποδειχτεί παιχταράς και να οδηγήσει την εθνική Ελλάδος του μέλλοντος σε έναν νέο θρίαμβο. Όχι τίποτε άλλο, για να καταλάβει ο Χριστόδουλος και οι πολιτικοί συνοδοιπόροι του ότι το ποδόσφαιρο δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως απόδειξη θρησκευτικού δόγματος. Και να αντιληφθούμε σιγά σιγά ότι όταν ένας μουσουλμάνος θεωρεί τιμή του να φορά το εθνόσημο είναι απόλυτα φυσιολογικό - όπως φυσιολογικό είναι και να κρατά ένας αλβανός αριστούχος υπερήφανος την ελληνική σημαία με το εθνόσημο. Και σιγά σιγά τέτοια άρθρα να είναι περιττά.

1 σχόλιο:

Samarita είπε...

Ωραία τα λέει ο μάστορας.

Το πρόβλημα είναι ότι για να γίνει ο διαχωρισμός θέλει Κυβέρνηση με ωά και με όρεξη για συγκρούσεις...

Όταν εδώ και 2-3 δεκαετίες που ζω εγώ είμαστε σε μια συνεχή μαύρη τρύπα και κάθε κυβέρνηση έχει πρώτιστο μέλημα το οικονομικό τσεκούρωμα μας, το βλέπετε εσείς πιθανό να ανοίξει και μέτωπο με την Εκκλησία?