Έφτασε η ώρα της εκλογής του Προέδρου της ΝΔ.
Όσοι συμφωνούν με τις ιδεολογικές αρχές και τις πολιτικές θέσεις της ΝΔ, έχουν τη δυνατότητα να κάνουν την επιλογή τους και να επηρεάσουν το αποτέλεσμα.
Προβληματισμός 1ος
Να συμμετέχω στη διαδικασία, να ψηφίσω ή να απέχω, να αντιδράσω, να αδιαφορήσω, να στείλω μήνυμα αποδοκιμασίας ?
Σκέψη 1η
Η ψήφος είναι δικαίωμα και όχι υποχρέωση.
Σε αντιστοιχία με τις εθνικές εκλογές, η αποχή από την πολιτική ζωή, δεν μπορεί να είναι λύση.
Με δεδομένο ότι κάποιοι θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, η αποχή μου, δίνει ουσιαστικά μεγαλύτερη αξία στην ψήφο τους.
Η αποχή εξυπηρετεί την υλοποίηση του ρητού «Αποφασίζουμε για εσάς, ΧΩΡΙΣ εσάς».
Απόφαση 1η
Δεν αδιαφορώ, δεν απέχω, συμμετέχω στην εκλογική διαδικασία.
Προβληματισμός 2ος
Να ρίξω στην κάλπη άκυρο/λευκό ψηφοδέλτιο ή να ψηφίσω έναν/μία από τους 3 υποψηφίους ?
Σκέψη 2η
Η προτίμηση στο άκυρο/λευκό ψηφοδέλτιο, μπορεί να εμπεριέχει ενέργεια, ωστόσο το αποτέλεσμα είναι ισοδύναμο με αυτό της αποχής.
Το μήνυμα αποδοκιμασίας δεν οδηγεί σε λύσεις, στις οποίες συμμετέχω εγώ.
Ενισχύεται η ψήφος των εγκύρων ψηφοδελτίων και χάνω την ευκαιρία να επηρεάσω τις εξελίξεις.
Οι πολίτες αυτής της χώρας, που επιλέγουν να ψηφίσουν ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ, επιλέγουν θετικά. Επιλέγουν την κυβέρνηση που επιθυμούν. Δεν ψηφίζουν από αντίδραση, δεν ψηφίζουν απλά για να διαμαρτυθούν, δεν ψηφίζουν αρνητικά.
Απόφαση 2η
Δεν ρίχνω άκυρο/λευκό ψηφοδέλτιο στην κάλπη. Ψηφίζω θετικά, καταθέτω την άποψη μου, δρομολογώ εξελίξεις.
Προβληματισμός 3ος
Μπακογιάννη Ντόρα, Σαμαράς Αντώνης ή Ψωμιάδης Παναγιώτης ?
Σκέψη 3η
Η εκλογή νέου Προέδρου δεν λύνει τα προβλήματα, δεν βγάζει οριστικά τη ΝΔ από το αδιέξοδο στο οποίο έχει οδηγηθεί.
Είναι ωστόσο πολύ σημαντική, γιατί ενισχύει τη δημοκρατική λειτουργία των θεσμών, στηρίζει το πολίτευμα.
Ο απερχόμενος Πρόεδρος και πρώην Πρωθυπουργός Καραμανλής Κωνσταντίνος, αποφάσισε για λόγους που δεν μας έχει κοινοποιήσει, να εγκαταλείψει το αξίωμα που του ανέθεσε με σχετική εντολή, το εκλογικό σώμα, στις 4 Οκτωβρίου 2009.
Είναι επιτακτική η ανάγκη ανάληψης καθηκόντων αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, για την αποτελεσματική λειτουργία του ελληνικού κοινοβουλίου.
Προτεραιότητα του νέου Προέδρου οφείλει να είναι η οργάνωση και η διεξαγωγή ανοιχτού πολυήμερου συνεδρίου.
Ανάλυση των δεδομένων, Παράθεση θέσεων και απόψεων, που θα οδηγήσουν στην αποδοχή νέου οργανογράμματος, με σαφείς και ξεκάθαρες αρμοδιότητες.
Αποκατάσταση και συνεχής περιφρούρηση της σύνδεσης μεταξύ της ιδεολογικής πλατφόρμας θέσεων και της δραστηριότητας των στελεχών του κόμματος.
Με δεδομένο τον σκεπτικισμό γύρω από τις τελευταίες εξελίξεις σε επίπεδο κορυφής στη ΝΔ, είναι δύσκολο να καταλήξω στην επιλογή της μιας από τις τρεις υποψηφιότητες.
Επιλέγω τη συλλογιστική που υπαγορεύει η γνωστή μέθοδος της «εις άτοπον απαγωγής».
Ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, είναι ένας αγωνιστής της ΝΔ, που έχει καταφέρει με τις ενέργειες και την εν γένει πολιτική του δράση και συμπεριφορά, να συσπειρώνει γύρω από το πρόσωπό του, την απόλυτη πλειοψηφία των Θεσσαλονικέων.
Επιλέγει να μιλάει για ενότητα και αποφεύγει να μπαίνει στη διαδικασία των αιχμηρών αντεγκλήσεων με τους συνυποψηφίους του.
Σε πολλές περιπτώσεις, αφήνει το συναίσθημα να τον συνεπάρει και οδηγείται σε υπερβολές, που μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα στην εφαρμογή ενός σφιχτού και αυστηρού προγράμματος διακυβέρνησης.
Τον τιμώ, αλλά δεν τον επιλέγω για νέο Πρόεδρο της ΝΔ.
Ο Αντώνης Σαμαράς, πολιτικός με εξαιρετική δημοφιλία, κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Υπουργός Εξωτερικών, στην κυβέρνηση της ΝΔ (1990-1993).
Διαφώνησε με τους χειρισμούς της και επέλεξε να αποχωρήσει και να δημιουργήσει νέο πολιτικό φορέα, την Πολιτική Άνοιξη, με στόχο την υπέρβαση του πολιτικού σκηνικού.
Η ΝΔ διατηρούσε εύθραυστη και οριακή πλειοψηφία 151 εδρών, παρά το γεγονός, ότι είχε συγκεντρώσει το 47% των ψήφων στις εκλογές του 1990.
Οι δραστηριότητες του Αντώνη Σαμαρά, προκάλεσαν την απώλεια της αρχής της δεδηλωμένης και οδήγησαν στην πτώση της κυβέρνησης της ΝΔ.
Κυρίαρχο θέμα διαφωνίας, οι χειρισμοί στο πρόβλημα με το γειτονικό κρατίδιο της FYROM.
Όπως έχω επισημάνει σε παλαιότερη δημοσίευση, τον καιρό εκείνο, στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων υπήρχε πρόταση για σύνθετη ονομασία,που περιλάμβανε επιθετικό προσδιορισμό στη λέξη Μακεδονία.
Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, με ψυχρό και κοφτό τρόπο, δήλωνε πως αν κλείναμε το θέμα, σε 10 χρόνια δεν θα το θυμόταν κανείς.
Ο τρόπος του αυτός, καθόλου επικοινωνιακός, δεν μπορούσε να πείσει αρκετούς από τους βουλευτές της ΝΔ.
Ωστόσο, η κόκκινη γραμμή που έχουμε χαράξει σήμερα, 17 χρόνια μετά, είναι στα όρια του επιθετικού γεωγραφικού προσδιορισμού. Την ίδια στιγμή, που πάρα πολλά κράτη στον κόσμο, έχουν αναγνωρίσει την FYROM με το όνομα «Δημοκρατία της Μακεδονίας».
Η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού.
Δεν πρέπει να παρασύρεται από συναισθηματισμούς και να περιορίζεται από αγκυλώσεις του παρελθόντος.
Δικαίωμα στο λάθος έχουμε όλοι.
Ο Αντώνης Σαμαράς, επιμένει στην άποψή του ότι έπραξε το σωστό και παρόλο που είναι πλέον γνωστά και τα αποτελέσματα των ενεργειών του, δεν έχει μιλήσει για λάθος, δεν έχει μετανοιώσει για τις κινήσεις του.
Μια παράταξη, ιδιαίτερα όταν ψηφίζεται από το 47% των πολιτών, δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται να είναι υπόθεση του ενός ή του άλλου στελέχους.
Οφείλει να λειτουργεί ως ομάδα, με αισθήματα αλληλεγγύης και συνεργασίας μεταξύ των μελών της.
Ο Αντώνης Σαμαράς, είναι σοβαρός επιστήμονας και αξιόλογο στέλεχος.
Στο ρόλο του Ηγέτη, δοκιμάστηκε, με το φιλόδοξο εγχείρημα της Πολιτικής Άνοιξης και απέτυχε.
Η ΝΔ δεν βρίσκεται σε ιδεολογικό αδιέξοδο, δεν χρειάζεται ιδεολογικό ξεκαθάρισμα. Χρειάζεται οργάνωση, ώστε να εφαρμοστούν στην πράξη, οι θέσεις και οι απόψεις της.
Ο Αντώνης Σαμαράς, δεν μπορεί να είναι η επιλογή μου, για την Προεδρία της ΝΔ.
Η Ντόρα Μπακογιάννη, σταθερή και συνεπής στις απόψεις και θέσεις της, όλα τα χρόνια.
Συμμετείχε σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις, πάντα στην πρώτη γραμμή, χωρίς αυτό να την εμποδίζει να διατυπώνει τις προσωπικές της θέσεις και απόψεις, που σε μερικές περιπτώσεις, είχαν επί μέρους διαφοροποιήσεις από αυτές, άλλων στελεχών.
Πολιτική προσωπικότητα με κεντρώα χαρακτηριστικά, με σημαντική διείσδυση και αποδοχή στο μεσσαίο χώρο.
Οι πολίτες έχουν απογοητευτεί πολλάκις από τις κυβερνητικές πρακτικές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και δεν ενδιαφέρονται για ιδέες και ταμπέλες, που μένουν στα χαρτιά. Θέλουν λύσεις στα καθημερινά προβλήματα, θέλουν να μπορούν να δουν τη θετική προοπτική για το μέλλον αυτής της χώρας.
Δεν ενδιαφέρει τους πολίτες, αν τη λύση τη δώσει κάποιος που χαρακτηρίζεται Δεξιός, Κεντρώος ή Αριστερός. Τα χειροπιαστά αποτελέσματα είναι αυτά που έχουν σημασία.
Η Ντόρα Μπακογιάννη δείχνει να το έχει αντιληφθεί.
Αδύναμα της σημεία, η συγγενική σχέση με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και τα χαρακτηριστικά κάποιων από τα στελέχη που την στηρίζουν.
Για το μεν πρώτο, έχει δείξει στην πράξη, πως έχει αυτόνομη πορεία, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις διατύπωσε διαφορετική άποψη από τον πατέρα της, ενώ έχει ασκήσει ξεκάθαρη κριτική σε κινήσεις και ενέργειες του.
Για το δεύτερο, οφείλει να αποδείξει έμπρακτα, ότι εννοεί όσα δηλώνει σήμερα.
Να αποδείξει το άνοιγμα σε νέους και ικανούς ανθρώπους.
Να αποδείξει την δυνατότητα οργάνωσης και αποτελεσματικής λειτουργίας των δομών της παράταξης.
Να αποδείξει την πρόθεση για διεξαγωγή ανοιχτού συνεδρίου, με ανάλυση όλων των δεδομένων, ξεκάθαρα, χωρίς να κρύβονται οι αδυναμίες κάτω από το χαλί.
Να αποδείξει ότι δεν θα υπάρχουν αποκλεισμοί και απομόνωση των υψηλόβαθμων στελεχών από τη βάση και την κοινωνία.
Απόφαση 3η
Ανάμεσα στις 3 υποψηφιότητες, η επιλογή μου για την Προεδρία της ΝΔ, δεν μπορεί να είναι άλλη, από την Ντόρα Μπακογιάννη.
2 σχόλια:
οι προβληματισμοί και η ανάλυση σου με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνο .Επιβάλλεται να ψηφίσουμε , επιβάλλεται επιτέλους να σταματήσει η ταλαιπωρεία της παράταξης και η κακοποιήση της απο κάποιους που δεν αφουγκράζονται τη δυσαρέσκεια της βάσης από τις αντιδικείες τους.Σημερα εκλέγουμε αρχηγό και η δική μου επιλογή μετά απο πολλή σκέψη είνια η Ντόρα Μπακογιάννη
...περίμενα μια πιο χαμηλου προφιλ αντιπαραθεση απο τον Σαμαρα και οχι να πολωσει την Ν.Δ,σεβόμενος παραλληλα την ιστορία και τη θέση της Μπακογιάννη...
Δημοσίευση σχολίου