Μονάχα δυο λόγια...
Το 1992 το Σκοπιανό ήταν στα φόρτε του.
Οι θερμοκέφαλοι της εποχής, φωνάζανε για στρατιωτική επέμβαση στη γείτονα. κατάληψη και προσάρτηση εδαφών.
Οι ακραίοι "προοδευτικοί" μιλούσανε για αδελφικούς δεσμούς με τους λαούς των Βαλκανίων και έκλειναν τα μάτια στο πρόβλημα.
Ο τότε Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, ακολουθώντας τη διπλωματική οδό επίλυσης του προβλήματος, πρότεινε την υιοθέτηση της ονομασίας Σλαβομακεδονία. Η ονομασία αυτή ήταν τότε αποδεκτή από την Κυβέρνηση των Σκοπίων και το θέμα θα έκλεινε.
Ο τότε Πρωθυπουργός θέλοντας να τονίσει τη σημασία της λύσης έκανε την περιβόητη πια δήλωση πως σε 10 χρόνια δεν θα θυμάται κανείς το Σκοπιανό, αν το κλείσουμε το θέμα σήμερα.
Η αντιπολίτευση της εποχής ΠΑ.ΣΟ.Κ. κ.ά. έκαναν σημαία τη δήλωση αυτή και έπεσαν να κατασπαράξουν τον τότε Πρωθυπουργό. Δεν ήθελαν βλέπετε ούτε να ακούνε για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Δεν δεχόντουσαν να μιλάνε όχι για "Μακεδονία", αλλά ούτε και για επιθετικό προσδιορισμό επί αυτής.
Η πρόταση δεν προχώρησε και αποδοκιμάστηκε σαν εθνικά μειοδοτική.
Σήμερα, 15 χρόνια μετά, το θέμα δεν έχει κλείσει και αρκετές χώρες έχουν ήδη αρχίσει να αναγνωρίζουν το γειτονικό κράτος, με το όνομα "Μακεδονία".
1 σχόλιο:
"Σήμερα, 15 χρόνια μετά, το θέμα δεν έχει κλείσει και αρκετές χώρες έχουν ήδη αρχίσει να αναγνωρίζουν το γειτονικό κράτος, με το όνομα "Μακεδονία"."
Το "αρκετές" είναι understatement, στην πραγματικότητα είναι όλες εκτός από την ΕΕ15 και την Κύπρο.
Δημοσίευση σχολίου